De Hoornse politieke partij Eenhoorn 2 is haar campagne gestart voor de gemeenteraadsverkiezingen die 18 maart volgend jaar plaatsvinden. Door vragen te stellen aan de burgemeester over overlast op het Hoornse stadsstrand zijn de eerste ronkende koppen inmiddels in de media verschenen.
“Keihard handhaven en optreden wat ons betreft”, aldus raadslid Andre van Beusekom tegen Rodi Media. Maar overlast los je niet op met de korte wapenstok. Overlastgevers zijn er al decennia in Hoorn. Eenhoorn heeft nota bene ervaringsdeskundige Jan van der Gracht erelid van de partij gemaakt. Hij zal ongetwijfeld kunnen beamen dat populistische woorden het fenomeen niet uitroeien.
Gemiddeld genomen reageert de gemeente niet binnen dertig dagen op vragen van raadsleden. Maar openbare orde is een onderwerp waar de burgemeester op wordt aangekeken en dus is er onmiddellijk gereageerd. “Ik betreur dat de indruk wordt gewekt dat de gemeente zich niet bewust is van de overlast, terwijl wij juist flink inzetten op het aanpakken ervan”, aldus de burgemeester. Hij doet dit door onder meer in gesprek te gaan met de jongeren, zo valt te lezen in het Noord-Hollands Dagblad.
Jongensproblemen
Al vijfentwintig jaar presteren jongens minder dan meisjes. Jongens worden ook drie keer zo vaak geschorst en vier keer zo vaak van school gestuurd. Ook zitten zij twee keer zo vaak op het speciaal onderwijs, waar veel leerlingen zitten met gedragsproblemen. Volgens een onderzoek van de Onderwijsraad uit 2020 liggen maatschappelijke en culturele factoren ten grondslag aan de jongensproblemen. Het onderzoek is drie jaar geleden landelijk wel besproken, maar daar kwam men niet veel verder dan het ‘aanpakken van genderstereotypen’. Onderwijskundige Van Langen denkt dat het gebrek aan aandacht ligt aan de vele vormen van achterstand, zo liet hij Vrij Nederland in 2023 weten. Volgens hem is de grootste invloed niet het sekseverschil, maar in welk gezin je bent geboren.
Een raadslid dat echt het probleem wil oplossen had gevraagd of de burgemeester de jongeren kent, hun motieven, misschien zelfs hun verzuimgedrag, nu of in het verleden. Want aandacht, een jongere echt zien, kan al veel helen. Hen in de media wegzetten als “crimineeltjes” is zeker niet de oplossing. Vraag of Hoornse scholen aan jongenscoaching doen. Indien niet, dan zou je je licht eens kunnen opsteken bij Jan Stenekes van KICK jongenscoaching. Door middel van lichamelijke oefeningen probeert hij blokkades, ontstaan in de vroege jaren, op te heffen. Er schijnen wel GGZ-specialisten op de scholen actief te zijn, al wordt dit door de politieke partijen HOE?! en Sociaal Hoorn in twijfel getrokken.
Persoonlijke aandacht
Het rapport “Succesvolle onderwijsaanpakken voor jongens in het vo” (2012) heeft het over het belang van structuur, regels en duidelijkheid, een veilig pedagogisch klimaat, persoonlijke aandacht voor leerlingen en veel keuzevrijheid. Hoe breder het aanbod hoe beter. Van extra vakken, theaterlessen, sport na school tot een leerlingenraad en feest comité. Vooral persoonlijke aandacht, bijvoorbeeld via jongenscoaching, is belangrijk omdat jongens minder geneigd zijn om hulp te vragen als ze problemen hebben.
Foto: Pixabay – DesignByDessie (voor deze afbeelding is een donatie overgemaakt)