Gemeente Hoorn meldt dat uit het onderzoek blijkt dat 85% geen problemen heeft met vervroegde sluitingstijden in de horeca. De helft van de ondervraagden geeft aan dan vroeger uit te gaan. Gemeente Hoorn vergeet echter te melden dat een kwart buiten de gemeentegrenzen zal gaan stappen. Ook wordt onvermeld gelaten dat een groot deel van de ondervraagden na de sluitingstijden gewoon door zal gaan met drinken op een andere locatie. “56 procent van de horecabezoekers geeft aan dat niet te zullen doen,” schrijft de gemeente. Nee, maar 44% gaat dat wel doen. Zucht.
7% drinkt minder
Maar liefst 7% zal gaan minderen met drinken volgens de gemeente. Met recht een fantastisch resultaat. Ik ben van mening dat de aandacht niet naar de kroegen dient te gaan. Het heeft geen zin zoveel kwaad bloed te zetten bij de horeca en haar bezoekers voor een luttele 7%. Laten we liever eens stilstaan bij het feit dat je vreemd wordt aangekeken als je aan een frisje zit. Of dat nu op de kermis is, op een bedrijfsfeestje of een trouwerij. Ongeacht of die doordeweeks of in het weekend plaatsvindt. Drinken moet je namelijk altijd. Als je fris drinkt is dat natuurlijk omdat je moet rijden. Nee? Ben je dan ziek? Nee, ik vind het gewoon geen prettig idee een alcoholist te zijn (en dat ben je sneller dan je denkt.)
Maatschappelijk probleem
Waarom is drinken zo gewoon geworden in West-Friesland? Sinds wanneer en hoe kan daar verandering in worden gebracht? Als ouder ben ik toch geneigd de schuld bij mezelf te zoeken en alle andere vaders en moeders in West-Friesland. De horeca en gemeente behoort daarin geen voortrekkersrol te spelen. Dat moeten wij doen. “Wacht maar tot jouw kinderen ouder zijn,” is een veelgehoord tegenargument. Ik zit als ouder inderdaad nog niet in die situatie maar als ik nu al begin met laten zien dat niet drinken cool is, is dat alvast een goede start.