Tweede kamer-lid Sharon Dijksma haalde vorige week uitgebreid het nieuws met haar voorstel hoger opgeleide vrouwen die geen betaald werk verrichten te beboeten. Om zo deze “kapitaalvernietiging” een halt toe te roepen. Zij is klaarblijkelijk zelf geen moeder. Anders had ze geweten dat het belonen van een kind en óók de moeder veel beter werkt. Dit kan door bijvoorbeeld een voorstel te schrijven om het veelbesproken Zweedse model over te nemen.
Het Zweedse model
In Zweden hebben vrouwen recht op zwangerschapsverlof voor de duur van 1 jaar. Dit wordt volledig vergoed door de overheid. Ook is voor de partners de mogelijkheid aanwezig om te ruilen als de vrouw zich voldoende herstelt acht voor het arbeids-proces. In de Nederlandse media is steeds vaker aandacht voor dit dure maar effec-tieve systeem. Bijna alle vrouwen in Zweden werken fulltime. Ook door de zeer goede kinderdagopvang in het land. Met een sterk vereenvoudigde regelgeving wordt door de Nederlandse overheid een eerste stap in de goede richting gezet. Ook het plan voor flexibelere schooltijden met ingang van het nieuwe schooljaar draagt hieraan bij. Samen met de overname van het Zweedse model op het gebied van het zwanger-schapsverlof zou hier een zeer stimulerende werking van uitgaan. Meer dan een boete ooit teweeg zou kunnen brengen.
Mitsen en maren
Ongetwijfeld hangen er mitsen en maren aan het Zweedse model. Maar als je kunt experimenteren met 80 km zones (inclusief het terugdraaien ervan) moet dat met dit model ook mogelijk zijn. Tegenover een versoepeling van de regelgeving op het gebied van kinderdagopvang en de schooltijden in Nederland, staat de versobering van de kraamzorg. Deze zorg is namelijk niet alleen in uren gehalveerd, ook is deze vorm van zorg inhoudelijk veranderd. Er mogen geen boodschappen meer worden gedaan, geen kinderen meer naar school worden gebracht en ook het verrichten van “zwaar’ huishoudelijk werk behoort tot de verleden tijd. Uitgangspunt van de kraamzorg was volgens mij altijd dat beide ouders kunnen genieten van de bijzondere eerste dagen. Nu deze functie is weggevallen, is het nog slechts wachten op het geheel wegvallen ervan.
Verzuild Nederland
Terecht vestigde een briefschrijfster in HP/De Tijd er vorige week de aandacht op dat in het verzuilde Nederland nog steeds sprake is van middeleeuwse uitgangspunten. In plaats van stimulering door middel van beloning wordt er nog steeds uitsluitend gebruik gemaakt van strafmaatregelen en boetedoening ter sturing van de maat-schappij. Vergeefs had ik mijn hoop gevestigd op generatiegenoot Sharon Dijksma. Helaas, zij is geen (grijze) haar beter dan de gevestigde orde.