Voormalige vuilstort Westwoud onderdeel van rechtszaak. “Nog te vroeg om een inschatting te maken van de consequenties”

De voormalige vuilstort in Westwoud maakt onderdeel uit van een rechtszaak waar mogelijk een claim uit kan voortkomen. De locatie staat onder beheer van Afvalbeheer West-Friesland (ABWF). Een organisatie waarvoor de zeven West-Friese gemeenten financieel garant staan. Vooralsnog leidde de rechtszaak alleen in Medemblik tot raadsvragen. Een verzoek tot inspraak in Hoorn door Stichting Ouderennetwerk West-Friesland werd afgewezen.

De rechtszaak draait om de zorgplicht ten aanzien van PFAS. Sommige chemische stoffen die onder de verzamelnaam PFAS vallen kunnen het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Onafhankelijk onderzoek toonde in 2021 verhoogde waarden van PFAS aan in het water rond de voormalige vuilstort in Westwoud. Naar aanleiding van deze uitkomst werd besloten tot een vervolgonderzoek. Hierbij werden een jaar lang monsters genomen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Bodemzorg. Een onderzoek dat door bijna de voltallige raad van de gemeente Drechterland gewantrouwd werd omdat de uitvoerende partij een belang heeft bij de uitkomst.

Bodemzorg gaat namelijk mogelijk tegen een afkoopsom de voormalige vuilstort van de West-Friese gemeenten overnemen. In het derde kwartaal van 2025 moeten de West-Friese raadsleden waarschijnlijk een besluit hierover nemen. De aangetroffen verhoogde PFAS waarden waren in het kader hiervan geen goed nieuws. Het vervolgonderzoek was dat voor Bodemzorg echter wel. De aangetoonde concentraties PFAS vormden volgens ABWF ’geen onaanvaardbare humane, ecologische en/of verspreidingsrisico’s’. Wel adviseerde Bodemzorg om het grondwater en het oppervlaktewater van de stort en het water dat naar de waterzuiveringsinstallatie van het hoogheemraadschap gaat te blijven monitoren. Dit vanwege de kennisontwikkelingen op het gebied van PFAS en de verwachting dat landelijke regels hiervoor strenger worden. In maart is er weer een nieuwe meetronde.

Rechtszaak

Tom Beerepoot, namens VVD raadslid in Medemblik, vroeg zich af of de rechtszaak zou kunnen leiden tot een financiële tegenvaller voor de gemeente. De zeven West-Friese gemeenten staan namelijk garant mocht het huidige doelvermogen bepaalde kosten niet afdekken. Het college heeft laten weten dat “niet Medemblik, maar De Staat der Nederlanden aansprakelijk wordt gesteld om de kosten van sanering te dragen. Het is dus nog te vroeg om een inschatting te maken van de consequenties van de dagvaarding en of er een financiële tegenvaller voor Medemblik uit volgt. Het ABWF monitort op PFAS en houdt de dagvaarding nauwlettend in de gaten.”

Deze maand geven de West-Friese gemeenten hun zienswijze af over de kadernota 2026 van ABWF. Hierin staat welke inhoudelijke en financiële ontwikkelingen er spelen. Dit dient als voorbereiding op de begroting. In Hoorn, Opmeer, Koggenland en Medemblik is inmiddels een positieve zienswijze afgegeven.

Kadernota

In de kadernota wordt geen melding gemaakt van de rechtszaak omdat ABWF nog in afwachting is van de ontvankelijkheid hiervan. Mocht het tot een claim komen dan zal het wel onderdeel uit gaan maken. De uitkomsten van de huidige PFAS monitoring geven vooralsnog ook geen aanleiding om opgenomen te worden in de kadernota.

Met betrekking tot het benodigde doelvermogen voor beheer en nazorg van de voormalige vuilstort in Westwoud concludeerde ABWF maart vorig jaar dat de beschikbare informatie ontoereikend was om te komen tot een berekening. Zo is er nog geen duidelijkheid over de vervanging van de persleiding in uiterlijk 2035 en de toekomst van de lozing van het water uit de ringsloot op het oppervlaktewater. Het Hoogheemraadschap gaat hier mogelijk een zuiveringsheffing op heffen. Als alternatief wordt er gekeken naar een eigen zuiveringsinstallatie en het plaatsen van een schermwand in de ringsloot.

Bij de persleiding is nu tweemaal sprake geweest van een lekkage wat niet uitzonderlijk is gezien de leeftijd van de persleiding. Na een lekkage wordt er grondonderzoek uitgevoerd en een melding gedaan bij het Hoogheemraadschap. Los hiervan doet het het Hoogheemraadschap momenteel een onderzoek naar ammoniumverontreiniging. De uitkomst is hiervan nog niet bekend.

Foto: Eline Marjolein Bos – wikiportret.nl, CC BY-SA 4.0. Op de plek van de vroegere vuilstort ligt nu een golfbaan.