Optisport Zwembad de Waterhoorn heeft voor 2025 een prijsverhoging aangekondigd. “Het verschilt per product maar gemiddeld ligt de verhoging tussen de 13,5% en 20%”, aldus operationeel manager Harm Jan Hagedoorn. De online reacties liegen er niet om:”Bizar”, “Dit gaat toch nergens meer over”, “Niet normaal toch?” Volgens Hagedoorn komen de tarieven in Hoorn nu op een vergelijkbaar niveau met andere zwembaden te liggen.
Optisport heeft na een aanbesteding in 2016 een contract van tien jaar afgesloten met de gemeente Hoorn voor de ijsbaan, Wijzend en Waterhoorn. “Tussentijds is zowel de exploitatievergoeding alsmede ook de huur geindexeerd”, vertelt Hagedoorn. “Maar met name de afgelopen jaren zijn de kosten harder gestegen dan de indexatie.” Daarnaast vonden er de nodige onvoorziene omstandigheden plaats.
“Achtereenvolgens hebben we te maken gehad met de covid periode en een energiecrisis”, aldus Hagedoorn. “Optisport maakt jaarlijks verlies in Hoorn, maar het afgelopen jaar is dit sterk toegenomen. Met name de kosten voor onderhoud zijn gestegen. Maar ook de personele en energiekosten vragen om een aanpassing van de tarieven. Daarnaast is er sprake van een lagere exploitatievergoeding en hogere huurkosten in vergelijking met andere locaties.”
Logisch moment
Dirk Fris van Sportopbouwwerk Hoorn laat weten dat gedurende de covid periode en energiecrisis er een compensatie beschikbaar was vanuit de landelijke overheid. “Deze compensatieregelingen zijn nu weggevallen.” Het is wat hem betreft dan ook een logisch moment dat er een tariefsverhoging plaatsvindt. “Wel helpen we Optisport en andere organisaties in Hoorn met het naar beneden brengen van hun energieverbruik aan de hand van verschillende duurzaamheidsmaatregelen.”
Hagedoorn is blijvend in overleg met de gemeente. Daarbij is ook de tariefsverhoging van de zwemlessen een bespreekpunt. “Hier is nog geen oplossing voor”, geeft hij aan. Wel is het zo dat er in Hoorn sprake is van een zwemvangnet. “Bij alle groepen 6 in Hoorn inventariseren we of er leerlingen zijn die geen zwemdiploma hebben. Gemeente Hoorn ondersteunt deze gezinnen zodat de leerling in groep 7 het A en B diploma kan halen”, aldus Fris. Ook is er maatwerk mogelijk via de afdeling Rondkomen, bijvoorbeeld bij een kind met een beperking. “Al zijn er ook zorginstanties die hiervoor een eigen zwembad hebben.”
Bijspringen
Stichting Leergeld laat weten ook bij te kunnen springen. “Maar dit speelt vooral in de andere West-Friese gemeenten die een lagere vergoeding bieden”, vertelt coördinator Manuela de Man. “Voor kinderen met een beperking kunnen we maatwerk bieden. Iedereen met een besteedbaar inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kan bij ons aankloppen. Ook bijvoorbeeld voor het C-diploma. Dit zien wij als sport en wij vergoeden één sport per kind tot een maximum van € 440 per jaar.”
Na het sluiten van sportinstituut Frits van der Werff is er in Hoorn naast Optisport nog maar één andere aanbieder van zwemlessen: zwemschool Schermer. “Ook met hen hebben we contact, bijvoorbeeld om hen te informeren over regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. De zwemschool staat nu te koop. We hopen dat ze snel een nieuwe eigenaar vinden”, aldus Fris. De vraag of het verzorgingsgebied van Hoorn op het gebied van zwemlessen groter is dan enkel de eigen gemeente, vindt Fris lastig te beantwoorden. “Maar dat het zwembad in Wervershoof gesloten is, heeft zeker invloed.”
Bron foto: Erik Baas